Teremtésvédelem

a Főegyházmegyei Ostyaellátóban

Fenntartható ostya

A Főegyházmegyei Ostyaellátó, mint a Római Katolikus Egyház intézménye fontosnak tartja a tudatos, felelősségteljes gondolkodást, a környezet és természet, mint közös otthonunk tevőleges védelmét és megóvását.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mit teszünk mindezért, feladataink teljesítése során hogyan óvjuk a környezetet és minimalizáljuk azt az ökológiai lábnyomot, amit magunk után hagyunk.

Az Főegyházmegyei Ostyaellátóban a hagyományos ostyát két alapanyagból készítjük az egyházi előírásoknak megfelelően: lisztből és vízből. A lisztet a szigetszentmiklósi Szabó Malomból vásároljuk, ezzel is támogatva a hazai gyártókat, valamint szem előtt tartva azt, hogy az alapanyag minél közelebbről kerüljön beszerzésre. A kézműves hazai ostya többféle változatban készül, kielégítve a vásárlók igényeit.

Ostya kehelyben

Semmi sem vész kárba!

A sütés folyamán nagyméretű – kb. 30-33 cm átmérőjű – ostyalapok készülnek. Ezekből kerülnek kivágásra a kisebb – 30 mm átmérőjű –, valamint a nagyobb – 70 mm átmérőjű – ostyák.

Ministráns csemege

Mivel a vágás során sok, de még felhasználható melléktermék keletkezik 2016. év elején újragondoltuk a termékkínálatot és a gyártás folyamán keletkező maradék ostyadarabokból a Ministráns Csemege névre hallgató terméket bocsátottuk ki. Ebből jelenleg kétféle érhető el, a natúr és a csokis változat.

A Főegyházmegyei Ostyaellátó működésének alapelve, hogy már a gyártás-előkészítés során és a termelés során is minimalizáljuk a környezet terhelését, a hulladékkeletkezés megelőzését, az ostyamaradék hasznosítását is.

A magyar ostya vásárlása azáltal is csökkenti a környezeti terhelést, hogy az import ostyák (pl. Lengyelországból, Olaszországból) szállításból eredő környezeti hatás nem merül fel. Egy kg ostya Olaszországból történő behozatala 0,34 kg üvegház-hatású gázkibocsátást jelent, Lengyelország esetén ez 0,13 kg.

Szemléletformálás

Az Ostyaellátó területén bevezetésre került a szelektív hulladékgyűjtés és a termelés, árusítás, hasznosítás valamennyi fázisáról nemcsak a vásárlókat, de környezetünket is folyamatosan tájékoztatjuk annak érdekében, hogy példánkat mások is kövessék, szemléletüket ezáltal is formáljuk.

Ennek egyik kiemelkedő helyszíne volt nemrégiben Kapolcs, a Művészetek Völgye, ahol dr. Füzes Ádám atya, a Főegyházmegyei Ostyaellátó igazgatója a Teremtésvédelmi Udvarban celebrált egy különleges „zöld” misét a résztvevőknek.

 

Kapolcs, 2016 – szentmise